Een verstopte WC is een ware nachtmerrie voor elke huiseigenaar. Het is daarom heel belangrijk dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost, ook omdat er in de tussentijd geen gebruik meer kan worden gemaakt van de WC. Alvorens de hulp van een loodgieter in te roepen kan je proberen om de verstopping zelf op te lossen. Dit kan soms heel snel en eenvoudig plaatsvinden.

Maak gebruik van de beschikbare hulpmiddelen

De meeste verstoppingen vinden plaats doordat er in één keer geprobeerd is veel toiletpapier door te spoelen. Deze prop is over het algemeen vrij eenvoudig te verwijderen. Zorg er wel voor dat je oude doeken of kranten bij de hand hebt om eventueel overgelopen water op te vangen. Probeer eerst de prop te verwijderen door wat heet water in de pot te gieten. Dit zal het papier wat zachter maken waardoor het hopelijk zal doorspoelen. Is de pot echter al tot de rand gevuld met afvalwater dan deze manier echter niet gebruikt kunnen worden.

Een andere manier om de prop te verwijderen is door gebruik te maken van een vacuüm ontstopper. Deze oefent middels de rubberen zuignap een druk uit op de prop waardoor die ook kan worden verwijderd. Plaats de ontstopper in de doorspoel opening en oefen druk uit op de ontstopper. De prop zal hierdoor hopelijk doorspoelen.

Ook zijn er in de handel metalen ontstoppers te verkrijgen die de vorm van een spiraalveer hebben. Die kunnen de prop verwijderen door de ontstopper in de opening te plaatsen en door middel van draaiende bewegingen de prop eruit te trekken.

Mochten deze manieren niet baten, dan zijn er nog altijd chemische ontstoppers verkrijgbaar. Deze lossen de prop op door gebruik te maken van bijtende chemicaliën zoals caustic soda. Deze methoden zijn echter zeer agressief en dienen dus als laatst te worden gebruikt.

Tutorial:

Wat als er geen sprake is van een prop?

Moeilijker wordt het wanneer de verstopping niet wordt veroorzaakt door een prop. Er kan sprake zijn van een gebroken leiding of een prop die op een moeilijk te bereikbare plek ligt.

In zulke gevallen is het belangrijk om een loodgieter met spoed in te schakelen. De vervanging van oude of gebroken leidingen kunnen zij het best uitvoeren. Hierdoor zal je in de toekomst niet meer onaangenaam verrast worden door een verstopte wc. Ook zullen zij een verstopping op een moeilijk bereikbare plek kunnen oplossen omdat zij wel de beschikking hebben over juiste gereedschap.

Call Now Button