Met de wintermaanden op komst zal de verwarmingsinstallatie weer veelvuldig worden gebruikt. Ook de energierekening zal gedurende deze maanden fors toenemen. Een manier om flink hierop te besparen is door gebruik te maken van een slimme thermostaat. Deze zorgt ervoor dat de verwarming adaptief plaatsvindt.

Wat is een slimme thermostaat dan?

Een slimme thermostaat speelt in op verandering in de woonruimtes van het huis waar de verwarming actief is. Deze veranderingen worden geregistreerd door gebruik te maken sensoren die bewegingen kunnen registreren. Indien er voor lange tijd geen activiteit te merken is schakelt de timer de verwarming uit. Ook is het mogelijk, door middel van een ingebouwde timer, om de verwarming op gezette tijden aan- en uit te schakelen. Het is nu zelfs mogelijk om via je mobiel de verwarming op afstand te activeren.

Hoe voordelig is zo een slimme thermostaat?

Omdat de thermostaat ervoor zorgt dat de verwarming niet langer dan nodig aan blijft bespaar je aardig op de energierekening. Deze kan tot zelfs 8% bedragen. Hiermee verdien je ook binnen een paar jaar de investering terug. Een bijkomend voordeel is ook dat het woongenot aanmerkelijk wordt vergroot. Zo stap je altijd in een verwarmd huis binnen en zijn alle ruimtes in het huis die worden gebruikt altijd optimaal verwarmd. Waar een conventionele thermostaat de temperatuur alleen constant houdt zorgt een slimme thermostaat ervoor dat deze wordt uitgeschakeld wanneer er geen verwarming meer nodig is. Wanneer er in de woonkamer bijvoorbeeld geen activiteit meer door de thermostaat wordt geregistreerd zal deze de verwarming uitschakelen. Dit geldt ook voor andere ruimtes in het huis.

Maar je kunt ook gebruik maken van de handige timer functie. Deze kan je zelf instellen waarbij je de benodigde tijd voor verwarming aangeeft. Zo zorg je ervoor dat de verwarming in bijvoorbeeld de slaapkamer niet wordt uitgeschakeld indien je in slaap bent gevallen.

Het grootste voordeel is misschien wel dat je bij dit soort thermostaten vanuit je mobiel de verwarming kan in- en uitschakelen. Hierdoor kom je altijd in een verwarmd huis aan. Bovendien kan je die ook op afstand uitschakelen. Wel handig dus als je vergeten bent de verwarming uit te doen bij het verlaten van de woning.

Laat je wel goed informeren over welk type thermostaat je moet installeren. Een goede loodgieter zal het juist advies kunnen geven over welk type slimme thermostaat past bij jouw huis.

Call Now Button