Een bevroren waterleiding zorgt voor heel wat ongerief, maar is vaker wel heel eenvoudig te voorkomen. Het water in de leidingen bevriest omdat de temperatuur tot onder het vriespunt daalt. Dit gebeurt bij slecht geïsoleerde leidingen of wanneer tocht de kans krijgt de woning binnen te dringen. Vooral in de kelder kan dit het geval zijn. Mochten de leidingen toch bevroren zijn dien je ervoor te zorgen dat de schade minimaal blijft.

Hoe weet je nou dat de leidingen bevroren zijn?

Wanneer er sprake is van bevroren leidingen valt er helemaal geen water meer uit de kraan. Maar ook wanneer de waterdruk binnen een korte periode gaat afnemen, is dat een indicatie dat de leidingen aan het bevriezen zijn. Ook een verwarming die het plots niet meer doet kan duiden op bevroren leidingen. Indien er geen water meer uit de kraan valt is de eerste stap om te gaan kijken naar de watermeter bij de hoofdkraan. Indien deze niet meer loopt is het toch handig om de buren te vragen of er bij hun wel water uit de kraan loopt. Indien van wel, dan zijn de leidingen bevroren. Maar soms vormt er zich ook een ijslaag rond de bevroren leidingen.

Wat nu?

Probeer alle kranen open te draaien. Water in ijsvorm neemt nou eenmaal een groter volume in dan vloeibaar water. Dit extra volume zorgt ervoor dat de druk op de leidingen heel groot wordt waardoor deze op zwakke plekken kan gaan scheuren. Door de kranen open te draaien krijgt het ijs de ruimte om te expanderen, waardoor schade kan worden voorkomen. De bevroren leidingen kan je vervolgens proberen heel langzaam te ontdooien. Doe dat niet te snel, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een föhn, omdat er hierdoor ook scheurtjes in de leidingen kunnen ontstaan.

Nadat het water in de leidingen is ontdooid kan je de hoofdkraan langzaam weer opendraaien. Hou hierbij alle kranen open. Nadat het water begint te stromen kan je leidingen, waar mogelijk, even nagaan op lekkages. Draai hierna de kranen allemaal weer dicht en kijk vervolgens naar de watermeter. Als deze blijft doordraaien is er sprake van een lekkage.

Zoek een goede loodgieter uit Utrecht op om ingeval van bevroren waterleidingen en eventuele lekkages het euvel te verhelpen. Maar ook indien er geen sprake is van bevroren leidingen kan, voordat de winter invalt, advies worden ingewonnen om te voorkomen dat je in de wintermaanden het gevaar loop t van bevroren waterleidingen.

Call Now Button