Gas is jarenlang ontzettend belangrijk geweest voor ons. Vandaag de dag wordt het nog steeds veelvuldig gebruikt. Zo verwarmen we ons huis met behulp van gas. De cv-ketel die de verwarming aanstuurt en het water opwarmt, doet dat namelijk met behulp van gas. Dat gaat echter niet al te lang meer duren. Binnen tientallen jaren is het namelijk voorgoed voorbij met het gebruik van gas. Als het aan de klimaatcoalitie in Nederland ligt, gebeurt dat zelfs veel eerder. Zij hebben namelijk uitgesproken dat ze willen dat er vanaf 2021 niet langer meer cv-ketels verkocht worden die gestookt worden met gas. De klimaatcoalitie, die voor een groot gedeelte uit milieuorganisaties en energiebedrijven bestaat, is vrijwel unaniem voor deze verandering. Daarbij levert het eigenlijk alleen maar voordelen op als we vanaf 2021 stoppen met het verkopen van dergelijke cv-ketels. Maar waarom dan eigenlijk? Loodgietersbedrijf Utrecht legt het je in deze blog verder uit.

Hoe minder gas, hoe beter

De meest belangrijke reden van dit voorstel is eigenlijk heel eenvoudig: hoe minder gas er verbruikt wordt, hoe beter. Het is voor alles en iedereen namelijk veel beter dat we het gasverbruik flink gaan verminderen. Vroeger waren we daar een stuk minder mee bezig. Daardoor worden op dit moment vrijwel alle cv-ketels in Nederland gestookt met behulp van gas. Wanneer je dat allemaal bij elkaar optelt, komt eruit dat we in Nederland per jaar gigantisch veel gas gebruiken. Uit tal van berekeningen van onder andere de klimaatcoalitie blijkt dat dit we dit zonder al teveel moeite flink kunnen verminderen. Een eerste en belangrijke stap in deze richting is de cv-ketel op gas uit de verkoop halen. Dat scheelt echt al heel veel.

Klimaatakkoord

In 2016 is er door talloze landen een klimaatakkoord getekend dat inmiddels bekend staat als het ‘Klimaatakkoord van Parijs’. Nederland is één van de landen die hiervoor heeft getekend. Er staan echter behoorlijk veel eisen in dit akkoord. Als land dien je tal van maatregelen te nemen ten opzichte van het klimaat. Dat is onder andere gericht op het gasverbruik. Om aan de eisen en doestellingen te voldoen, zal er binnen een kortstondige periode flink wat verminderd moeten worden met het verbruik van gas. Dat is wellicht ook de reden dat de klimaatcoalitie zo fors wil inzetten en al vanaf het jaar 2021 alle cv-ketels die op gas lopen uit de verkoop willen halen.

Groningen

Het was de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws en de meeste mensen zullen er dan ook wel iets van mee gekregen hebben. Verreweg het meeste gas dat wij gebruiken, wordt namelijk gewonnen in Groningen. Vrijwel alle cv-ketels die gebruik maken van gas, maken gebruik van dat specifieke gas. Dit wordt in deze provincie geboord maar daar zitten ook flink wat nadelen aan verbonden. Deze nadelen worden bovendien steeds meer merkbaar. Er komen bijvoorbeeld vaker kleine aardbevingen voor en de bewoners van Groningen hebben hier gigantisch veel last van. Huizen verzakken of storten zelfs in waardoor wonen steeds lastiger wordt. Er is dan ook al besloten dat we steeds minder gas gaan winnen in Groningen. Het gevolg hiervan is logisch: we hebben minder gas. Ook dat is dus een belangrijke reden om steeds minder gas te gaan gebruiken. Vooral op de lange termijn is dat een goed argument.

Prima alternatieven

Overigens betekent dit niet dat je vanaf 2021 in een koud moet leven. Er zijn namelijk uitstekende alternatieven beschikbaar die niet op gas werken. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp of een zonneboiler. Bovendien is het ook nog zo dat je niet direct je eigen cv-ketel die op gas loopt weg moet doen. Ze worden alleen uit de handel gehaald.

Call Now Button