Wil je gaan verbouwen op korte termijn? Dan komt daar vaak het nodige bij kijken. Helemaal wanneer het om een keuken of een badkamer gaat. En of je het nu gelooft of niet: deze twee ruimtes zijn schijnbaar toch het meest populair om te verbouwen. Een vervelende bijkomstigheid is dat je in veel gevallen de leidingen moet verleggen. Tenzij je ervoor kiest om alles om exact dezelfde plaats neer te zetten. Meestal gaat dat helaas niet op omdat je bijvoorbeeld een groter bad kiest die daardoor ook op een andere plaats terecht komt. De toevoer en afvoer voor het water is echter wel nodig in de keuken en de badkamer. Het verleggen van de leidingen is gelukkig niet heel ingewikkeld. Wij proberen je met deze blog al een eindje op weg te helpen met de onderstaande tips!

Sluit alles af

Les nummer 1 wanneer je aan de slag gaat met iets waar water bij komt kijken: sluit altijd alles af. Wanneer je vergeet de hoofdkraan af te sluiten kan dat leiden tot ontzettend veel schade en dat wil je natuurlijk niet hebben. Overigens is het niet voldoende om enkel de hoofdkraan af te sluiten. Wanneer je dat doet blijft er namelijk nog flink wat water over in de leidingen. Laat dit eerst goed weglopen voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. De hoofdkraan is in de meeste huizen trouwens in de meterkast te vinden. Het is maar een kleine handeling, maar je kunt ontzettend grote schade voorkomen door het simpelweg altijd te doen.

Leidingen snijden

Al het water verdwenen? Dan dien je de leidingen daadwerkelijk te gaan verleggen. Kijk eerst goed wat er precies moet gebeuren. In de meeste gevallen hoef je namelijk niet de leidingen volledig weg te halen. Soms kun je ze veel beter op een bepaald punt afsnijden. En ze vervolgens verbinden met een nieuw stuk leiding. Doe dat trouwens wel met precisie, zodat je niet teveel koppelingen hoeft te plaatsen.

Het koppelen van de leidingen

Iedere koppeling betekent namelijk ook meer kans op een lekkage. Daarom dien je zo weinig mogelijk koppelingen als nodig te gebruiken. De koppelstukken dienen aan de leidingen te worden vastgemaakt en vervolgens kun je deze aansluiten op het sanitair. Dat aansluiten is overigens wederom een nauwkeurige taak. Wanneer je dit niet goed doet, loopt het water juist bij de koppelstukken naar buiten en ontstaat er een lekkage.

Het controleren van de leidingen

Over deze stap wordt vaak veel te eenvoudig gedacht. Mensen gaan er vanuit dat ze het goed gedaan hebben, maar dat is altijd de verkeerde keuze. Natuurlijk is een beetje vertrouwen in je eigen werk nooit weg. Maar controleren is altijd beter. Draai de hoofdkraan dus weer op en laat water door de leidingen stromen. Op die manier kun je direct zien dat of de leidingen goed zijn. Wanneer je dit controleren achterwege laat en de leidingen blijken niet goed te zijn, heeft dat grote gevolgen. Stel je voor dat je hier pas achter komt wanneer de verbouwing klaar is. In dat geval zul je alles weer open moeten breken en dat gaat een behoorlijk duur grapje worden. Controleren dus!

Liever niet zelf doen?

Niet iedereen heeft de tijd en het geduld om deze werkzaamheden zelf uit te voeren. Gelukkig kun je in dat geval er ook voor kiezen om dat niet zelf te doen. Er zijn namelijk meer dan genoeg vakmannen beschikbaar die staan te trappelen om je te helpen met het verleggen van de leidingen. Deze loodgieter Utrecht weet als geen ander hoe ze dit aan moeten pakken zodat je zeker weet dat alles goed gebeurt.

Call Now Button