Heb je een lek? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend. Het is in ieder geval zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Wellicht kun je zelf proberen om het op te lossen. Daarvoor dien je eerste de lekkage op te sporen en het vervolgens op te lossen. Als dat niet lukt, kan een vakman je ook helpen. Het is echter wel heel vervelend dat er gigantisch veel schade kan ontstaan door een lekkage. Bijvoorbeeld wanneer er vanuit de badkamer of het dak water op de muren en de vloer terecht komt. En dan hebben we het nog niet eens over de schade aan meubels en andere dingen in huis. Het oplossen van deze problemen kan ontzettend veel geld kosten. Gelukkig is er ook nog wel een opening te vinden. De kans bestaat namelijk dat je gebruik kunt maken van de verzekering. Er zijn verschillende soorten verzekeringen die (een deel van) de schade wellicht vergoeden. Althans, als het gaat om schade is ontstaan buiten je eigen schuld om. Maar om welke verzekeringen gaat dat dan precies? In deze blog bespreekt LoodgieterUtrecht030 de mogelijkheden.

Inboedelverzekering

Beschik je over een inboedelverzekering? Dat kan goed nieuws betekenen wanneer er schade is ontstaan door een lekkage. Bij een inboedelverzekering gaat het vooral om spullen die niet vast zitten. Voorbeelden hiervan zijn meubels, schilderijen, huishoudelijke apparatuur en andere spullen die niet direct vast zitten. Met vast zitten wordt overigens bedoeld dat de spullen weggehaald kunnen worden zonder dat je daar iets voor moet slopen. Het gaat overigens altijd om gevallen waarbij de lekkage en de bijkomende schade buiten je eigen schuld om is ontstaan. In verreweg de meeste gevallen worden de hiervoor beschreven spullen vergoed. Wordt er gezocht naar de oorsprong van de lekkage en ontstaat daardoor meer schade? Dan kan ook dat in veel gevallen bij de inboedelverzekering gedeclareerd worden. Er wordt bij deze verzekering altijd per situatie gekeken hoe en wat er vergoed wordt. Om te weten hoe dat in jouw specifieke geval gaat, is het altijd aan te raden om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij en advies in te winnen over wat je moet doen.

Opstalverzekering

De inboedelverzekering is echter niet de enige verzekering waarmee je spullen kunt verzekeren. Je ook een opstalverzekering gebruiken. Het fijne is dat je hiermee juist dingen verzekerd die met de inboedelverzekering niet verzekerd zijn. De opstalverzekering is namelijk bedoeld voor alle vastzittende spullen aan huis zoals het sanitair, leidingen en de cv-ketel. Overigens beschikt iedereen die een koophuis heeft over deze verzekering. In dat geval is het namelijk verplicht om deze af te sluiten. Woon je in een appartement? Ook dan heb je waarschijnlijk een opstalverzekering. In dat geval kiest de Vereniging van Eigenaren er namelijk meestal voor om direct de verzekering voor het hele complex af te sluiten. Deze verzekering komt vrijwel altijd ter sprake wanneer er een lekkage is. Ook de schade aan dak(goot) en afvoerpijp vallen namelijk onder deze verzekering. Daar moet echter wel direct bij worden gezegd dat de reparatiekosten meestal niet worden vergoed.

Wat moet je doen?

Wat moet je dan eigenlijk precies doen zodat je er achter komt dat je een lekkage hebt en er ook sprake is van schade? Het is in eerste instantie erg belangrijk dat je bewijs hebt van de schade die is ontstaan. Maak daarom foto’s van alle spullen die beschadigd zijn zodat je dit later kunt laten zien. Als er iets verandert zoals schimmelvorming, dien je dit ook te fotograferen. Neem daarnaast contact op met de verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je direct verder helpen. Check ook onze eventuele partners, contact pagina en hier wat meer over ons.

Call Now Button